Σάββατο 22/5/2021 στις 18:30
στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων 
(Ερμού 134, Αθήνα)

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ!

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Την ώρα που η πρόοδος της τεχνολογίας έχει προχωρήσει δίνοντας τη δυνατότητα μείωσης του εργάσιμου χρόνου με παράλληλη αύξηση των αποδοχών, η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και οι επιχειρηματίες απαιτούν από εμάς να γίνουμε «σύγχρονοι σκλάβοι».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό εργασίας -εργοδοσίας-   Χατζηδάκη, είναι ακόμα χειρότερες από όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες! Άρθρο προς άρθρο όλο το νομοσχέδιο, που παίρνει τη σκυτάλη από τα αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, φιλοδοξεί να κάνει «νόμο» την εργασιακή ζούγκλα, αφού:

 • προχωρά σε συντριπτικό χτύπημα του 8ωρου με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες που θα μπορεί να φτάνει μέχρι και στις 13 ώρες σύμφωνα με τις λεγόμενες βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας,ακόμα κι αν το σωματείο του χώρου διαφωνεί και δεν υπάρχει συλλογική συμφωνία!
 • αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες (από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες) τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις. Μάλιστα η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες και πιο φθηνά, καθώς μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%.
 • καταργεί την Κυριακάτικη Αργία στον κλάδο μας και σε μια σειρά από άλλους κλάδους.
 • καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και μετατρέπεται σε«ανεξάρτητη αρχή», ώστε να αφαιρεθεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους.
 • δίνει περισσότερη «ελευθερία» στους εργοδότες για να προχωρούν σε απολύσεις, αφού ακόμα και στην περίπτωση που ένας απολυμένος εργαζόμενος δικαιωθεί από τα δικαστήρια, δεν θα υποχρεούται να τον ξαναπροσλάβει, έναντι κάποιου αντιτίμου.
 • μονιμοποιεί την τηλεργασία, την νέα μορφή ευελιξίας, πάγια επιδίωξη των εργοδοτών του κλάδου.
 • βάζει νέα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία συνδυάζεται με την προηγούμενη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση. Παράλληλα θέλει να μετατρέψει την απεργία σε «συμβολική πράξη», αφού σε μέρα απεργίας θα πρέπει να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας.
 • Χτυπάει παραπέρα μια σειρά από συνδικαλιστικές ελευθερίες και γίνεται ακόμα πιο επιθετική η παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία των σωματείων. 

Ποιον κοροϊδεύει άραγε η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι το 8ωρο δεν καταστρατηγείται και ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διευθετήσουν από μόνοι τους το χρόνο εργασίας τους;

 • τους εργαζόμενους στα λογιστικά γραφεία, που ιδιαίτερα το διάστημα της πανδημίας, καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτο βάρος; Που έχουν ξεχάσει τί πάει να πει ωράριο, σωματική και ψυχική ξεκούραση αφού η εντατικοποίηση και οι απλήρωτες υπερωρίες χτυπάνε κόκκινο; Που βλέπουν τις προθεσμίες από την κυβέρνηση να μπαίνουν σε μη εργάσιμες ημέρες ακόμα και μέσα στον Αύγουστο;
 • τους εργαζόμενους στις ελεγκτικές συμβουλευτικές εταιρίες, που με την εφαρμογή της τηλεργασίας η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού εκτός του ότι έχει χαθεί κάθε όριο εργάσιμου και μη χρόνου, οι εργαζόμενοι είναι απομονωμένοι στην καθημερινή επίθεση της εργοδοσίας; Που από το 2017 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) τα μεγάλα μονοπώλια έφεραν ατομικές συμβάσεις, με το διάλειμμα να είναι εκτός 8ώρου, την υπερεργασία να συμψηφίζεται στον μισθό και τις υπερωρίες να υπολογίζονται μετά τις 10 ώρες δουλειάς;
 • τους εργαζόμενους στα λογιστήρια εταιριών, με τις απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ΣΚ και αργίες για να «κλείσει» ο μήνας ή ο χρόνος; Που μεγάλοι εργοδότες, προχωρούν σε απολύσεις, στοχεύοντας συνεχώς στην μείωση του εργατικού κόστους αξιοποιώντας την μέθοδο του outsourcing;
 • τις εργαζόμενες μητέρες που εκβιάζονται να μην πάρουν την άδεια λοχείας; Που όταν τηλεργάζονται αναγκάζονται να δουλεύουν ξημερώματα και βράδυ για να τα προλάβουν όλα; Είναι θράσος να λέει η κυβέρνηση ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, θα μένουν με τα παιδιά τους την Παρασκευή (ημέρα σχολείου;!). Εδώ θέλουν να μας πάρουν ακόμα και την Κυριακή!

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο πατάει στα θεμέλια που έχουν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που νομοθέτησαν όλων των ειδών τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Η αντιπαράθεση για το αν θα γίνεται το ξεχαρβάλωμα του 8ωρου με ατομική διαπραγμάτευση, όπως λέει η ΝΔ, ή με συλλογική, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαν να διαλέγουμε με ποιο μαχαίρι θέλουμε να μας σφάξουν. 

Για όλα τα παραπάνω ΦΥΣΙΚΑ η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ όχι μόνο είναι απούσα αλλά προσπαθεί ενεργητικά να «περάσει» ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Ψάχνει τις θετικές πλευρές του νομοσχεδίου και κάνει δήθεν παρεμβάσεις με σκοπό να νομοθετηθεί ανέγγιχτος ο πυρήνας του.

Αυτό είναι το σχέδιο εργοδοσίας-κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι: τι θα κάνουμε εμείς; Οι εργαζόμενοι δεν θα τους κάνουμε την χάρη! Έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε!

Η δύναμή μας πηγάζει από την ενότητα μας, από την πάλη μας μέσα από τις γραμμές του σωματείου μας!

Οι καθημερινές μικρές νίκες μας στους χώρους που υπάρχει ισχυρή παρουσία του σωματείου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε! Η απεργία της 6ης Μάη και το πρόσφατο μαζικό συλλαλητήριο ήταν η πρώτη απάντηση. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι στη Γενική Συνέλευση ώστε να αποφασίσουμε συλλογικά τα επόμενα βήματά μας.

Διεκδικούμε μείωση του εργάσιμου χρόνου, 7ωρο-35ωρο-5ημερο, αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας

το Σάββατο 22/5/2021 στις 18:30

στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα)

Ο χώρος είναι ανοιχτός και ευρύχωρος. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας

Να μη λείπει κανείς!