Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ)

Αριστοτέλους 32 (ΕΚΘ), 4ος ορ., Τηλ. 2310 267295, email: logthess@gmail.com

Συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων
στις 13 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Απαντάμε στην αντεργατική επίθεση με οργάνωση και αγώνα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα όσα βιώνει, από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid – 19, η εργατική και λαϊκή οικογένεια είναι αποτέλεσμα του τρόπου αντιμετώπισης  της πανδημίας που έγινε μέχρι τώρα -και συνεχίζει να γίνεται- με κριτήριο την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την υγεία και την ζωή του λαού. Κράτος και εργοδοσία έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την έξαρση των κρουσμάτων της τελευταίας περιόδου.

H αύξηση των κρουσμάτων φέρει την σφραγίδα της κυβέρνησης που ενώ είχε χρόνο – το χρόνο που κέρδισε με θυσίες ο λαός-  για να ενισχύσει το σύστημα υγείας με περισσότερες ΜΕΘ, να προσλάβει με μόνιμη και σταθερή δουλειά εξειδικευμένο δυναμικό γιατρών και νοσηλευτών, να προμηθευτεί τα απαραίτητα αναλώσιμα όπως γάντια και μάσκες  και να επιβάλλει την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, επέλεξε να θυσιάσει την υγεία του λαού στο βωμό των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Την ίδια στάση κράτησε όλο αυτό το διάστημα όσο αναφορά το άνοιγμα των σχολείων, τζογάρουν την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας, με αυξημένους μέσους ορούς μαθητών, χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών, χωρίς περισσότερες σχολικές αίθουσες. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή να μη δίνουν «τσακιστό» ευρώ για τις αυξημένες ανάγκες της Παιδείας και της Υγείας του λαού.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δίνει πακτωλό δις ευρώ στους μεγάλους ομίλους: κρατικές ενισχύσεις, δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ και ρυθμίσεων), εκπτώσεις 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή τους, επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων, επιστρεπτέα προκαταβολή. Ακόμα και τα υποτιθέμενα «μέτρα ανακούφισης» για τους εργαζόμενους που προανήγγειλε τελικά ωφελούν τους εργοδότες, δεδομένου ότι επιδοτούν το μισθολογικό κόστος (βλ. αναστολές, επιδότηση θέσεων εργασίας) και τις ασφαλιστικές εισφορές. Για τους εργαζόμενους προωθούν νομοσχέδιο για την μονιμοποίηση των δήθεν  “έκτακτων” αντεργατικών μέτρων όπως το χτύπημα της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης , την διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργώντας τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας που είναι το 8ωρο, ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης. Τους επιφυλάσσει την οριστική κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Στον κλάδο μας διαμορφώνεται μία κατάσταση όπου ο εργαζόμενος θα είναι συνεχώς διαθέσιμος και θα χρησιμοποιείται όταν, όπως, όπου και όσο θέλει ο εργοδότης, και θα πληρώνεται όσο και όποτε θέλει ο τελευταίος. Αυτή την κατάσταση ενισχύει και η μορφή της τηλεργασίας. Τα μέτρα αυτά, που πέρασαν με αφορμή την πανδημία, δεν πρόκειται να φύγουν με τον κορονοϊό, αν το ίδιο το εργατικό – λαϊκό κίνημα δεν επιβάλει την κατάργησή τους.

Στο σημείο λοιπόν, που τα λαϊκά δικαιώματα πλήττονται από παντού, η Κυβέρνηση της ΝΔ με τη βοήθεια των υπόλοιπων κομμάτων, παίρνει την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Τον νόμο δηλαδή περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος και τον νόμο απαγόρευσης και περιορισμού των διαδηλώσεων. Εμείς τους απαντάμε ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα θα κάνει αυτούς τους νόμους, κουρελόχαρτα!

Η Ένωση Λογιστών από την πρώτη στιγμή έδρασε πολύμορφα!

Κάναμε παρεμβάσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς κυρίως με αφορμή αναγκαστικές άδειες, εκ περιτροπής εργασία κ.α μέτρα που αξιοποίησαν οι εργοδότες στην προσπάθεια τους να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους, «να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι». Καταφέραμε να μπλοκάρουμε τέτοιες ενέργειες, δίνοντας ανάσα στο εισόδημα πολλών συναδέλφων. Αντιμετωπίστηκαν προβλήματα σε χώρους δουλειάς με επίθεση από την εργοδοσία, λόγω άρνησης λήψης αναγκαστικών αδειών καθώς επίσης και λογω της διεκδίκησης καταβολής των προσαύξησεων στους μισθούς λόγω μείωσης φόρου και ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία παράνομα δεν καταβάλλονταν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα την μείωση του μικτού μισθού. Επίσης συμμετείχαμε στις πανελλαδικές ημέρες δράσης των εργαζομένων. Αναδείξαμε τα προβλήματα που επιφέρει η τηλεργασία, δημιουργώντας ένα βιντεάκι που παρουσίαζε χιουμοριστικά τις συνθήκες και το οποίο στάλθηκε με σκοπό να ενημερώσει για τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την παγίωση αυτής (https://youtu.be/GUMrP33Mgto).

Αναδείξαμε τον πραγματικό ορατό εχθρό. Συνδυάσαμε όλες τις διεκδικήσεις (ωράριο, εντατικοποίηση, εισόδημα, 600€ για μπλοκάκια, όγκος δουλειάς, αναγκαίες παρατάσεις) με την ανάγκη ύπαρξης ΣΣΕ στον κλάδο. Συνδέσαμε τον αγώνα για δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, κοινωνικής ασφάλισης με τα αιτήματα του κλάδου. Προτάξαμε το ζήτημα των αδειών, της μητρότητας, των μέτρων πρόληψης.

Συμμετείχαμε, στην μαζική συγκέντρωση όπου ανακοινώθηκε η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, απόφαση που επικύρωσε την λαϊκή ετυμηγορία και δικαίωσε την οικογένεια του Π. Φύσσα, του Σ. Λουκμάν, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Ζώνη. Απαιτούμε να καταλογιστούν οι ανώτερες ποινές. Τονίζουμε ότι η εγκληματική φύση των φασιστών πηγάζει ακριβώς από την ιδεολογία τους. Αποτελούν γέννημα του συστήματος της εκμετάλλευσης, του καπιταλισμού. Γι’ αυτό συνεχίζουμε βάζοντας στο στόχαστρο το σύστημα που γεννά και θρέφει το φασισμό, που ξεζουμίζει εργάτες, νεολαία, μετανάστες, που αποτελεί τη μήτρα όπου επωάζεται το αυγό του φιδιού.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα μπροστά!

Οργανώνουμε την πάλη μας για να κρατηθούμε όρθιοι και δυνατοί, να προστατέψουμε την υγεία του λαού, τη δική μας και των οικογενειών μας. Να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα στα μυαλά και τις καρδιές για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Στη νέα επίθεση του κεφαλαίου προβάλλουμε την ανάγκη να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Μαζί με το Π.Α.ΜΕ μπαίνουμε μπροστά για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και για να ανοίξει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το λαό μας.

Συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο

στις 13 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

Στέλνουμε μήνυμα και κλιμακώνουμε την πάλη!

Το ΔΣ, 8/10/2020