Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα, το 2024, την οργάνωση και πάλη των εργαζομένων γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Η ΠΟΛ καλεί κάθε εργαζόμενη και κάθε εργαζόμενο του κλάδου να δυναμώσουμε την διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας  και των δικαιωμάτων μας στη ζωή και τη δουλειά τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες των  εργατριών του 19ου και του 20ου αιώνα που πάλεψαν με απαράμιλλο θάρρος για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και στην κοινωνική δράση.

Σε μια εποχή που τα τεχνολογικά επιτεύγματα και η επιστημονική πρόοδος μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία με λιγότερες εργάσιμες ώρες, δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές δομές, βρισκόμαστε αντιμέτωποι, ιδιαίτερα οι εργαζόμενες γυναίκες, με την ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα.

Η κατάσταση στον κλάδο μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε. Τα ατελείωτα ωράρια και η ένταση της εργασίας έχουν αυξήσει κατακόρυφα το άγχος και τις επαγγελματικές ασθένειες. Η δημιουργία οικογένειας αλλά και η καθημερινότητα μιας οικογένειας αντιμετωπίζεται ως κόστος για τους εργοδότες και το Κράτος ενώ για εμάς είναι ένα διαρκές «τρέξιμο» προκειμένου να ανταπεξέλθουμε. Ακόμα και το γυναικείο σώμα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα σε μια κοινωνία που όλα πωλούνται και αγοράζονται.

Τον 21ο αιώνα, οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών της γυναίκας. Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης, μπορεί να εξασφαλιστεί σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερό ωράριο, με δημόσια – δωρεάν επανειδίκευση, με αξιοπρεπείς μισθούς, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στους χώρους δουλειάς. Μπορούν να εξασφαλιστούν δημόσιες – δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα καλύπτει τις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους σε πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας, τον προγεννητικό έλεγχο και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την περίθαλψη ασθενών με COVID αλλά και όλες τις παθήσεις.

Δυναμώνουμε την συλλογική μας πάλη για το δικαίωμα στην σταθερή και μόνιμη εργασία με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να ανταποκρίνονται στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μας.

Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα ενάντια στην κοινωνία της εκμετάλλευσης για ότι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για εμάς και τις οικογένειες μας. Ενάντια στον δήθεν προοδευτικό «ατομικό δικαιωματισμό» που αναγάγει την ατομική επιθυμία ως υπέρτατη αξία αλλά ταυτόχρονα ξεχνούν κάθε κοινωνική ανάγκη και δικαίωμα ώστε να τα καταργήσουν, με τις ευλογίες της ΕΕ και την νομοθέτηση των Κυβερνήσεων.

Δεν ανεχόμαστε  την ένταση της ανισοτιμίας που γίνεται στο όνομα των γυναικών. Δεν ανεχόμαστε εργαζόμενες αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες να καταστρέφονται καθημερινά για τα κέρδη των εταιρειών. Να βιώνουμε, το σύνολο των εργαζομένων, την βαρβαρότητα της πολιτικής που μας αφήνει έρμαια των νόμων της αγοράς και του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπερασπίζεται η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις συνθήκες που ζούμε μια γυναίκα στην καθημερινότητα της πρέπει να είναι εργαζόμενη, δασκάλα, γιατρός και νοσηλεύτρια, καθαρίστρια.

ΩΣ ΕΔΩ!!

Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτή τη κατάσταση!

Με αγώνες μέσα από το σωματείο μας μπορούμε να αποσπάσουμε σημαντικές κατακτήσεις.

Μόνο με το συλλογικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε την ισοτιμία στη πράξη.

Έτσι κατοχυρώθηκε στον κλάδο η ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών. Έτσι κατακτήθηκε η 6μηνη άδεια μητρότητας αντίστοιχη του ΟΑΕΔ για τις ασφαλισμένες στο ΣΟΕΛ, που μέχρι πρόσφατα αποκλείονταν.

Φέτος ανήμερα της 8η Μάρτη, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Απαντάμε αγωνιστικά και μαχητικά! Στην Αθήνα στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00 που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στις 12.00 μμ την ίδια ημέρα συμμετέχουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στα Προπύλαια, κλιμακώνοντας την πάλη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, υποβαθμίζοντας την αξία των πτυχίων τους, επιβάλλοντας νέους όρους εμπορευματοποίησης συνολικά της εκπαίδευσης.

Παλεύουμε για:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο, με μείωση των ωρών εργασίας,  χωρίς μείωση αποδοχών, για 35ωρο, 7ωρο-5ημερο. Για την κατάργηση των νόμων που προωθούν τις “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς.  
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Να καταργηθεί η προϋπόθεση συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
  • Επίδομα άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του κατώτατου μισθού, με ευθύνη του κράτους. Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές αυτή την περίοδο
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
  • Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και όλες. Καμία εργαζόμενη και πρακτικάρια φοιτήτρια να μην είναι ανασφάλιστη.
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.        
  • Δημόσιες και δωρεάν δομές συμβουλευτικής γονέων, παιδιών, οικονομική, κοινωνική στήριξη των διαζευγμένων γονιών, ιδιαίτερα των μονογονεϊκών οικογενειών.
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία και λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

05.03.2024