Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 31ου Συνεδρίου της ΠΟΛ. Η αυξημένη συμμέτοχη των αντιπρόσωπων των σωματείων μελών έφερε πολύτιμη πείρα δράσης στον κλάδο μας και καθόρισε την συνέχιση της ταξικής πορείας μιας ιστορικής Ομοσπονδίας. Αποτελεί παρακαταθήκη η μαζικοποίηση όλων των σωματείων μελών της ΠΟΛ και ιδίως η δημιουργία δύο νέων επιχειρησιακών σωματείων σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδία μας, που μας γεμίζουν αισιοδοξία για την αγωνιστική συνέχεια των σωματείων μας και της Ομοσπονδία μας.

Με τις αποφάσεις του, αναδείχτηκαν και από το βήμα του συνεδρίου οι μεγάλες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, ότι η ζωή μας, η υγεία μας δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι κόστους – οφέλους, ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου δεν μπορεί να διασφαλιστεί παρά μόνο συνθλίβοντας τις ανάγκες των εργαζομένων. Σε αντίθεση και κόντρα με όλους αυτούς που καλούσαν σε ανοχή και συμβιβασμό.

Οργανώνουμε τη πάλη για υπογραφή ΣΣΕ

Κύριος άξονας της παρέμβαση ήταν, είναι και παραμένει η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στο πλαίσιο του σχεδίου της ΠΟΛ. Μπορούμε να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στην πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ τόσο στον κλάδο μας όσο και επιμέρους στις μεγάλες επιχειρήσεις του. Με ζύμωση του σχεδίου της στα σωματεία και κυρίως στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Οδηγός μας είναι η πανελλήνια μέρα δράσης το πρώτο εξάμηνο του 2024 για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ανάπτυξη δράσης από όλα τα σωματεία-μέλη της ΠΟΛ αλλά και οι επιτροπές εργαζόμενων του κλάδου σε περιοχές και που δεν υπάρχει σωματείο.

Για την πλούσια παρέμβαση μας στον κλάδο

Στο συνέδριο μας συζητήθηκαν τα θετικά βήματα οργάνωσης, αγώνα και κατακτήσεων σε πολλούς χώρους που είχαμε παρέμβαση. Όπως η παρέμβαση μας για το ζήτημα των ατελείωτων υπερωριών, τόσο στα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου όσο και στα λογιστικά γραφεία και τα λογιστήρια, που είναι πραγματικότητα όλο τον χρόνο και όχι δήθεν σε «πιο πιεστικές περιόδους» σε επιχειρήσεις και λογιστήρια.  Προτάσσουμε την ανάγκη που έχουμε σήμερα οι εργαζόμενοι για περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ποιοτική ζωή. Τις αυξήσεις στους μισθούς -χωρίς καμία σύνδεση με αξιολόγηση- αλλά και ελάχιστος μισθός, βάσει του σχεδίου της κλαδικής μας σύμβασης.

Με τις παρεμβάσεις που έγιναν για την λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση, που σημαντική πλευρά είναι η καθιέρωση των Mydata, τονίστηκαν ότι τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να ζούμε με πολύ καλύτερες συνθήκες, με μείωση του εργάσιμου και αύξηση του ελεύθερου χρόνου με ταυτόχρονη κάλυψη πολύ μεγαλύτερου μέρους των αναγκών της εργατικής τάξης. Αντί γι’ αυτό έχουμε περισσότερες ώρες δουλειάς, ανεργία, χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία.

Αναπτύσσουμε τις δυνάμεις της ΠΟΛ.

Βελτιώνουμε την λειτουργία των σωματείων.

Ανασυντάσσουμε το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Αποφασίστηκε να επικεντρώσουμε καλύτερα την πάλη μας σύγχρονη κατάσταση του κλάδου. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος έχει αλλάξει. Γιγαντώνονται οι ελεγκτικές-συμβουλευτικές συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο δουλειάς κυρίως στο κομμάτι του ελέγχου, συμβουλευτικό, outsourcing λογιστηρίων, ελέγχου και ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων, it audit κλπ. Μεγαλώνει το κομμάτι των εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο. Στο συνέδριο συζητήθηκε η προσαρμογή του καταστατικού της ΠΟΛ στις συνθήκες του κλάδου ώστε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να ενταχθούμε στα σωματεία της ΠΟΛ.

Στόχος παραμένει η μαζικοποίηση των σωματείων μας, η ουσιαστική λειτουργία τους, οι τακτικές συνεδριάσεις των ΔΣ. Στόχος μας είναι και η δημιουργία νέων σωματείων σε τοπικό και επιχειρησιακό επίπεδο με ταξικό προσανατολισμό και γραμμή πάλης. Έτσι θα διευρύνεται και ο ταξικός πόλος στο εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Ιδιαίτερο κάλεσμα για οργάνωση απευθύνουμε στις γυναίκες του κλάδου μας, που είναι και η πλειοψηφία, αναδεικνύοντας και ιδιαίτερα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας, της μητρότητας.

Ιδιαίτερο κάλεσμα και στήριξη πρέπει να έχουν τα σωματεία μας στους άνεργους συναδέλφους μας.

Δυναμώνουμε την κοινή δράση με αυτοαπασχολούμενους στην βάση των κοινών προβλημάτων μας.

Η ένταξη της νεολαίας, των νέων εργαζόμενων στα σωματεία είναι καθοριστική για την πορεία του κινήματος.

Είμαστε περήφανοι ως Ομοσπονδία, για την γραμμή πάλης μας, για την ταξική κατεύθυνση των αγώνων μας! Είμαστε περήφανοι που είμαστε ιδρυτικό μέλος και σταθερά συμμετέχουμε στο ΠΑΜΕ! Δώσαμε και δίνουμε μεγάλη μάχη τα προηγούμενα χρόνια μαζί με αλλά σωματεία για να αναδείξουμε στους εργαζομένους του κλάδου, το ρόλο της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ, πρωτοστατώντας για να πραγματοποιηθεί συνέδριο γνήσιο και εργατικό, αλλά και για να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις κόντρα στους αντεργατικούς νόμους που έφερε η κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο δρόμος για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να ζωντανεύει, να δυναμώνει, να εμπνέει περισσότερους εργάτες και εργάτριες, νέους και νέες να συμμετέχουν στα σωματεία τους, να βλέπουν τη δύναμη που βρίσκεται στην οργάνωση, την ελπίδα που βρίσκεται στον αγώνα, το όπλο της αλληλεγγύης.

Το σώμα του συνεδρίου ενέκρινε ψηφίσματα

• Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

• Καταδίκης της παράνομης και καταχρηστικής τρομοκρατικού τύπου, απόλυσης του Προέδρου του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στον Όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ-ΠΕ και μέλους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Αποφασίστηκαν οι στόχοι για το επόμενο δίχρονο είναι:

• Ανάπτυξη των δυνάμεων της ΠΟΛ. Ίδρυση νέων σωματείων κλαδικών και επιχειρησιακών, επιτροπών αγώνα, νέων παραρτημάτων

• Δράση για υπογραφή ΣΣΕ βάσει του σχεδίου που έχει καταρτίσει η ΠΟΛ. Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο– 5ήμερο- 35ωρο. Καμία απόλυση.

• Πρόγραμμα από κάθε σωματείο για αύξηση μελών του και βελτίωση της εσωτερική λειτουργίας του.

• Στοχευμένες παρεμβάσεις για τα ζητήματα του κλάδου. Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία.

• Παρέμβαση σε χώρους μαθητείας. Παρεμβάσεις για ανέργους

• Συνέχιση της αποκάλυψης του ρόλου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

• Καλύτερη συνεργασία με αυτοαπασχολούμενους.

• Να μην περάσουν: η καταστολή, τα σχέδια για την αλλαγή στις εργατικές και συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, o περιορισμός της δράσης των συνδικάτων, του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Τέλος το 31ο Συνέδριο ανέδειξε το νέο ΔΣ της ΠΟΛ και των αντιπροσώπων μας στα ανώτερα όργανα.

19/12/2023

Το ΔΣ της ΠΟΛ