Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΛ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Δεν είναι η «κακιά στιγμή» ούτε «της μοίρας μας γραφτό». Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης που θέτει αντικειμενικά ως κριτήριο το κέρδος. Σε αυτή την κατάσταση δεν χωράει η προστασία της ανθρώπινης ζωής αφού λογαριάζεται ως κόστος από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για το τραγικό γεγονός που άφησε πίσω δεκάδες νεκρούς, ακρωτηριασμένους και βαριά τραυματίες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υποσχέσεις για την αναζήτηση των αιτιών.

Οι πραγματικές ευθύνες και αιτίες είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, όταν έδωσε αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην FerroviedelloStatoItalianeGroup πριμοδοτώντας την μάλιστα με 250 εκ ευρώ. Σύμβαση που επικύρωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2022 με αποτέλεσμα η ιταλική εταιρεία να τσεπώσει 750 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια, εκτελώντας την «άγονη γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκη!!

Οι ίδιες κυβερνήσεις έκλειναν τα αυτιά τους στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, τις καταγγελίες και τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων και των σωματείων τους για αναβάθμιση των υποδομών, για λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, για πρόσληψη προσωπικού και εκπαίδευσή του και για λήψη μέτρων ασφαλείας στις υποδομές και τους χώρους δουλειάς του σιδηροδρόμου.

Ο λαός μας θα πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της κερδοφορίας τους!

Δεν θα μείνουμε θεατές σε αυτό το έγκλημα. Δεν επιτρέπουμε να μπαίνουν οι ζωές μας στο ίδιο ζύγι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν θα ξεπλύνουν με το αίμα του λαού τις ευθύνες τους όλες οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από αγαθό σε εμπόρευμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής τη μετράνε και την υπολογίζουν με το πόσο τους κοστίζει.

Απαιτούμε:

  • Να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες από την τραγωδία στα Τέμπη και τις οικογένειες τους.
  • Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.
  • Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής. Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία.
  • Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.
Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ