Η ΕΦΕΕΑ στηρίζει το αίτημα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους του λογιστικού κλάδου σύμφωνα με το σχέδιο ΣΣΕ που προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Για πάρα πολλά χρόνια την ΣΣΕ των λογιστών η οποία ήταν το πλέγμα προστασίας των εργαζόμενων του κλάδου σχετικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα. Όριζε το αντικείμενο του λογιστή, τα ελάχιστα επίπεδα μισθού, αυξήσεις ανά διετία, επιδόματα, άδειες. Μέσω της ΣΣΕ της ΠΟΛ θεσμοθετήθηκε το επίδομα ισολογισμού και ήταν η πρώτη ΣΣΕ στη χώρα που προέβλεπε ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών.

Η μη ύπαρξη ΣΣΕ από το 2010 με ευθύνη των μεγάλων επιχειρήσεων (που εκμεταλλεύονται το αντεργατικό οπλοστάσιο  που υπάρχει), έφερε ατομικές συμβάσεις με όλο και χειρότερους  μισθολογικούς  όρους και συνθήκες εργασίας. Την ίδια περίοδο τα μονοπώλια του κλάδου μας είναι από τα πιο κερδοφόρα και δυναμικά αναπτυσσόμενα.

Ο κλάδος των λογιστών είναι ένας από αυτούς που ειδικά τα τελευταία χρόνια σήκωσαν μεγάλο βάρος, ώστε να φέρουν εις πέρας τις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργηθήκαν από τη μεταφορά πολλών υποχρεώσεων του δημοσίου στις πλάτες μας.   Η ύπαρξη ΣΣΕ είναι ο μόνος τρόπος να υπάρχει σε κάθε χώρο δουλειάς ένα ρυθμισμένο, ελάχιστο πλαίσιο δικαιωμάτων. Αυτή είναι η μόνη λύση για τους εργαζόμενους που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την ακρίβεια, τον ελεύθερο χρόνο να μην υπάρχει, την εντατικοποίηση της δουλειάς να έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΠΟΛ παίρνει πρωτοβουλίες για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο. Για τον λόγο αυτό ξεκινά διαπραγματεύσεις με τον ΣΕΒ και άλλους εργοδοτικούς φορείς απαιτώντας την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Παράλληλα απευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να υπογράψουν σε επιχειρησιακό επίπεδο τη Σύμβαση.

Για τον σκοπό αυτό έχει κηρύξει την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 ως μέρα Πανελλαδικής Δράσης του κλάδου των λογιστών –μέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων- καθώς και Παναττική Στάση Εργασίας από τις 2.30μμ μέχρι την λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΕΒ. Στις κινητοποιήσεις ήδη συμμετέχουν δεκάδες σωματεία του κλάδου και επιτροπές από όλη τη χώρα.

Η πρόταση της ΠΟΛ για κλαδική ΣΣΕ προβλέπει:

  • 912 ευρώ για τον  βοηθό λογιστή  και 1.006,74  ευρώ  για τον λογιστή , ως  βασικό μισθό νεοπροσλαμβανομένου   συν τα επιδόματα και αυξήσεις ανά διετία τουλάχιστον 3%-4%
  • Επιδόματα πτυχίου, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ, Ισολογισμού, Τακτικού και Φορολογικού ελέγχου, γάμου, τέκνων, μονογονεϊκής οικογένειας κ.α.
  • 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, διάλλειμα εντός 7ώρου, πληρωμή κάθε επιπλέον ώρας ως υπερωρία.
  • Η μισθολογική και επαγγελματική εξέλιξη των εργαζόμενων να βασίζεται στην ΣΣΕ και όχι σε εσωτερικό σύστημα αξιολόγησης του εργοδότη
  • Προστασία της μητρότητας – πατρότητας, γονικές άδειες.
  • Ισχύς της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Η ΕΦΕΕΑ στηρίζει τις πρωτοβουλίες για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στη βάση του σχεδίου της ΠΟΛ και θα σταθεί δίπλα στις πρωτοβουλίες των εργαζόμενων του λογιστικού κλάδου.

Σημειώνουμε δε ότι οι όποιες αμοιβές λαμβάνουμε εμείς ως αυτοαπασχολούμενοι ,είχαν και έχουν αναφορά και βάση στις αποδοχές και κατακτήσεις  των μισθωτών λογιστών

Η ΕΦΕΕΑ καλεί τα μέλη της καθώς και τους λογιστές φοροτεχνικούς εργοδότες να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την εργατική νομοθεσία και να διευκολύνουν τη συνδικαλιστική δράση των ενώσεων των μισθωτών συναδέλφων μας.

                                                             Με εκτίμηση

                         Για το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο  Γεν. Γραμματέας

Κούβαρης  Νικόλαος                                                            Αποστόλου Παύλος