Η Ένωση Λογιστών Λάρισας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Λογιστών για την πανελλαδική ημέρα δράσης διοργανώνει εξορμήσεις σε λογιστικά γραφεία και λογιστήρια επιχειρήσεων στην προσπάθεια να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για την αναγκαιότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμά μας στο σταθερό χρόνο εργασίας 7ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, το δικαίωμα στη σωματική και πνευματική ανάπαυση, αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρεπείς όρους. Όλα αυτά μπορούμε να τα κατακτήσουμε μόνο με την ύπαρξη της Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου.

Το σχέδιο ΣΣΕ που προτείνει η ΠΟΛ – και καλεί τους εργοδότες να υπογράψουν – αφορά το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου. Δηλαδή τους εργαζομένους κάθε ειδικότητας σε ελεγκτικές/ συμβουλευτικές και λογιστικές εταιρείες (λογιστές, ελεγκτές, συμβούλους, πληροφορικάριους, διοικητικούς κλπ), σε λογιστήρια εταιρειών και λογιστικά γραφεία.

Είναι επιτακτική ανάγκη η μαζική και οργανωμένη πάλη όλων μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στην βάση του σχεδίου της ΠΟΛ. Είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε σε κάθε χώρο δουλειάς ένα ρυθμισμένο, ελάχιστο πλαίσιο δικαιωμάτων, ώστε να μην είμαστε έρμαιο στις ορέξεις του κάθε εργοδότη. Αυτή είναι η μόνη λύση για τους εργαζόμενους που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται κάτω από την ακρίβεια, τον ελεύθερο χρόνο να μην υπάρχει, την εντατικοποίηση της δουλειάς να έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η μη ύπαρξη ΣΣΕ από το 2009 με ευθύνη των εργοδοτών (που εκμεταλλεύονται όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της Ε.Ε και των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης), έφερε ατομικές συμβάσεις με όλο και χειρότερους όρους και συνθήκες εργασίας. Την ίδια περίοδο τα μονοπώλια του κλάδου μας είναι από τα πιο κερδοφόρα και δυναμικά αναπτυσσόμενα. Η δική μας εργασία αυξάνει τα κέρδη τους και όμως καθημερινά ζούμε με όλο και λιγότερα.

Η επιτυχία του αγώνα μας εξαρτάται από τη συμμετοχή μας, από τη συσπείρωση στα Σωματεία και στην Ομοσπονδία μας, από την πίεση που θα ασκήσουμε στην εργοδοσία.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρόχρονος! Ξέρουμε όμως ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε! Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει με πείσμα και επιμονή τον αγώνα παίρνοντας πολλές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ζητήσει συνάντηση από τον ΣΕΒ και άλλους εργοδοτικούς φορείς την Τετάρτη 6 Ιουλίου καθώς και από μεγάλους εργοδότες του κλάδου για υπογραφή της ΣΣΕ.

Αντλούμε δύναμη από την αγωνιστική πείρα του ταξικού εργατικού κινήματος και του κλάδου μας. Εμπνεόμαστε από τις κατακτήσεις που η εργατική τάξη απέσπασε με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Τα πρόσφατα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι όταν οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους και μπουν συλλογικά, αποφασιστικά, μαχητικά στον αγώνα, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα πιο μεγάλα εμπόδια, να κάμψουν και τον πιο ισχυρό αντίπαλο, να αποκτήσουν αγωνιστική πείρα -παρακαταθήκη για τη συνέχεια και για τις μελλοντικές, ακόμα πιο απαιτητικές μάχες.

Με αισιοδοξία τις επόμενες μέρες τα σωματεία μας να μπουν μπροστά στην Οργάνωση της Δράσης μας. Τα ΔΣ να συνεδριάσουν και να προχωρήσουμε σε συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες. Με τις παρεμβάσεις μας και τις εξορμήσεις μας σε χώρους εργασίας να ενημερωθεί και να συμμετάσχει κάθε συνάδελφος στην μάχη που δίνουμε.
Η πρόταση της ΠΟΛ για κλαδική ΣΣΕ προβλέπει:

• 912 ευρώ και 1.006,74 ευρώ κατώτερο μισθό νεοπροσλαμβανόμενου(ανάλογα το κλιμάκιο)συν τα επιδόματα και αυξήσεις ανά διετία τουλάχιστον 3%-4%

• Επιδόματα πτυχίου, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ, Ισολογισμού, Τακτικού και Φορολογικού ελέγχου, γάμου, τέκνων, μονογονεϊκής οικογένειας κ.α.

• 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, διάλλειμα εντός 7ώρου, πληρωμή κάθε επιπλέον ώρας ως υπερωρία.

• Η μισθολογική και επαγγελματική εξέλιξη των εργαζόμενων να βασίζεται στην ΣΣΕ και όχι σε εσωτερικό σύστημα αξιολόγησης του εργοδότη

• Προστασία της μητρότητας – πατρότητας, γονικές άδειες.

• Ισχύς της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Το ΔΣ, 30/6/2022