Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμά μας στον σταθερό χρόνο εργασίας 7ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, το δικαίωμα στη σωματική και πνευματική ανάπαυση, αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρεπείς όρους.  Όλα αυτά μπορούμε να τα κατακτήσουμε μόνο με την ύπαρξη της Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου.

Είναι επιτακτική ανάγκη η μαζική και οργανωμένη πάλη όλων μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στην βάση του σχεδίου της ΠΟΛ. Είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε σε κάθε χώρο δουλειάς ένα ρυθμισμένο, ελάχιστο πλαίσιο δικαιωμάτων, ώστε να μην είμαστε έρμαιο στις ορέξεις του κάθε εργοδότη. Αυτή είναι η μόνη λύση για τους εργαζόμενους που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται κάτω από την ακρίβεια, τον ελεύθερο χρόνο να μην υπάρχει, την εντατικοποίηση της δουλειάς να έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η μη ύπαρξη ΣΣΕ από το 2009 με ευθύνη των εργοδοτών (που εκμεταλλεύονται όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της Ε.Ε και των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης), έφερε ατομικές συμβάσεις με όλο και χειρότερους όρους και συνθήκες εργασίας. Την ίδια περίοδο τα μονοπώλια του κλάδου μας είναι από τα πιο κερδοφόρα και δυναμικά αναπτυσσόμενα. Η δική μας εργασία αυξάνει τα κέρδη τους και όμως καθημερινά ζούμε με όλο και λιγότερα.

Φτάνει πια με τα ξεχειλωμένα ωράρια!

Φτάνει πια με την ατελείωτη πίεση, τον τεράστιο όγκο δουλειάς!

Φτάνει πια με τον μισθό να εξαντλείται πριν τελειώσει ο μήνας και τις ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες!

Η επιτυχία του αγώνα μας εξαρτάται από τη συμμετοχή μας, από τη συσπείρωση στο Σωματείο μας, από την πίεση που θα ασκήσουμε στην εργοδοσία.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρόχρονος! Ξέρουμε όμως ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε! Στηρίζουμε την Ομοσπονδία μας που συνεχίζει με πείσμα και επιμονή τον αγώνα παίρνοντας πολλές πρωτοβουλίες. Στηρίζουμε την ΠΟΛ στη συνάντηση που έχει ζητήσει από τον ΣΕΒ και άλλους εργοδοτικούς φορείς την Τετάρτη 6 Ιουλίου καθώς και από μεγάλους εργοδότες του κλάδου για υπογραφή της ΣΣΕ.

Αντλούμε δύναμη από την αγωνιστική πείρα του ταξικού εργατικού κινήματος και του κλάδου μας. Εμπνεόμαστε από τις κατακτήσεις που η εργατική τάξη απέσπασε με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Τα πρόσφατα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι όταν οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους και μπουν συλλογικά, αποφασιστικά, μαχητικά στον αγώνα, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα πιο μεγάλα εμπόδια, να κάμψουν και τον πιο ισχυρό αντίπαλο, να αποκτήσουν αγωνιστική πείρα – παρακαταθήκη για τη συνέχεια και για τις μελλοντικές, ακόμα πιο απαιτητικές μάχες.            

Τις επόμενες μέρες το σωματείο μας μπαίνει με αισιοδοξία μπροστά στην Οργάνωση της Δράσης μας. Προχωράμε τη Δευτέρα 4/7 σε ανοιχτή γενική συνέλευση και συνεχίζουμε με παρεμβάσεις μας και εξορμήσεις μας σε χώρους εργασίας την Τετάρτη 6 Ιουλίου για να ενημερωθεί και να συμμετάσχει κάθε συνάδελφος στην  μάχη που δίνουμε.

Η πρόταση της ΠΟΛ για κλαδική ΣΣΕ προβλέπει:

  • 912 ευρώ και 1.006,74 ευρώ κατώτερο μισθό νεοπροσλαμβανομένου (ανάλογα το κλιμάκιο) συν τα επιδόματα και αυξήσεις ανά διετία τουλάχιστον 3%-4%
  • Επιδόματα πτυχίου, γνώσης ξένης γλώσσας, χρήσης Η/Υ, Ισολογισμού, Τακτικού και Φορολογικού ελέγχου, γάμου, τέκνων, μονογονεϊκής οικογένειας κ.α.
  • 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, διάλλειμα εντός 7ώρου, πληρωμή κάθε επιπλέον ώρας ως υπερωρία.
  • Η μισθολογική και επαγγελματική εξέλιξη των εργαζόμενων να βασίζεται στην ΣΣΕ και όχι σε εσωτερικό σύστημα αξιολόγησης του εργοδότη
  • Προστασία της μητρότητας – πατρότητας, γονικές άδειες.
  • Ισχύς της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Τετάρτη 6 Ιουλίου, Μέρα Πανελλαδικής Δράσης του κλάδου για την υπογραφή ΣΣΕ

Το ΔΣ, 30/6/2022