Όλες/οι στις συγκεντρώσεις των σωματείων και της ΟΓΕ σε όλη την χώρα με σύνθημα:

“Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών”.

Η φετινή 8η Μάρτη είναι μέρα πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση, τη μήτρα της βίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία.

Η ΠΟΛ καλεί κάθε εργαζόμενη γυναίκα να εντείνει τον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής.

Αρνούμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου στρατοπέδου για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετούν.

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό, το Ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής και στεκόμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, κυρίαρχοι στον τόπο τους.

Μια ζωή όπως τη διεκδικούμε μέσα από τα σωματεία μας. Με δικαιώματα στην εργασία, με προστασία της υγείας μας, με κοινωνική προστασία της μητρότητας τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες των εργατριών του 19ουκαι του 20ουαιώνα που πάλεψαν με απαράμιλλο θάρρος για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και στην κοινωνική δράση.

Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, εξακολουθεί να εμπνέει και σήμερα, το 2022, την οργάνωση και πάλη των εργαζομένων γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Μόνο με το συλλογικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε την ισοτιμία στη πράξη.

Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουμε τη δύναμη και πείρα!Με αγώνες μέσα από το σωματείο μας μπορέσαμε να αποσπάσουμε σημαντικές κατακτήσεις.Η ΣΣΕ της ΠΟΛ επέβαλε την ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών για ίση εργασία. Με τους πρόσφατους αγώνες κατακτήσαμε την 6μηνη άδεια μητρότητας για τις ασφαλισμένες στο ΣΟΕΛ,που μέχρι πρόσφατα δεν ίσχυε.

Σήμερα, οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να ικανοποιήσουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών της γυναίκας. Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης, μπορεί να εξασφαλιστεί σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερό ωράριο, με δημόσια και δωρεάν επανειδίκευση, με αξιοπρεπείς μισθούς, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στους χώρους δουλειάς. Μπορούν να εξασφαλιστούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους σε πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας, τον προγεννητικό έλεγχο και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την περίθαλψη ασθενών με COVID αλλά και όλες τις παθήσεις.

Αντ’ αυτού , το σύνολο των εργαζομένων, βιώνουμετην βαρβαρότητα της πολιτικής που μας αφήνει έρμαια των νόμων της αγοράς και του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών. Αυτό το κέρδος υπερασπίζεται η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί και στον πόλεμο και στη προσφυγιά! Η πολιτική που δε διστάζειακόμα και να θυσιάσει εμάς και τα παιδιά μας για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων κ.α. που τα υπηρετούν, το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών οργανισμών.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για:

  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών.
  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωατλαντικές επιχειρήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας! Να μην χρησιμοποιηθούν υποδομές και βάσεις από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να κλείσουν τώρα όλες οι aμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα έξω από τα σύνορα της χώρας
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας, με μείωση των ωρών εργασίας,  χωρίς μείωση αποδοχών, για 35ωρο, 7ωρο-5ημερο. Υπογραφή συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.  
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και ΠΦΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση.        
  • Δημόσιες και δωρεάν δομές συμβουλευτικής γονέων, παιδιών, οικονομική, κοινωνική στήριξη των διαζευγμένων γονιών, ιδιαίτερα των μονογονεϊκών οικογενειών.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία και λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

02/03/2022