Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το ΔΣ της ΠΟΛ με θέμα την εκτίμηση του πρόσφατου Συνεδρίου και την υλοποίηση των αποφάσεών του.

Το ΔΣ έκρινε την διεξαγωγή του 30ου Συνεδρίου της ΠΟΛ ως θετική από άποψη συμμετοχής, σύνθεσης, περιεχομένου και κατεύθυνσης των αποφάσεων του. Ήταν πραγματικό βήμα στην πορεία ανάπτυξης των δυνάμεων της ΠΟΛ και δημιουργεί αισιοδοξία για την συνέχιση των δράσεών της με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων και ανέργων του κλάδου.

Το ΔΣ καθόρισε το περιεχόμενο της δράσης για το α’ εξάμηνο του 2022 με οδηγό τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Βασικό αντικείμενο της δράσης μας είναι η πάλη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο πλαίσιο της προστασίας του εισοδήματος, του ωραρίου και της υγείας των εργαζόμενων. Κάθε έκφανση της δράσης μας για τα οξυμένα κλαδικά (εντατικοποίηση, mydata, τηλεργασία κ.α.) και γενικότερα (ακρίβεια, νόμος Χατζηδάκη κ.α.) ζητήματα περνά μέσα από αυτό το πρίσμα. Αξιοποιούμε τους μεγάλους σταθμούς του του επόμενου διαστήματος 8η Μάρτη, Πρωτομαγιά σε συνδυασμό με το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΣ αποφάσισε τα εξής:

  1. Συμμετοχή στα συλλαλητήρια της 26ης Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα με αφορμή τα 2 χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας στην χώρα με σύνθημα «Βγαίνουμε μπροστά για την προστασία του εισοδήματος, της δουλείας και της υγείας του λαού».Καλούμε τα σωματεία να οργανώσουν την ενημέρωση και τη δραστηριότητά του κλάδου βάσει της πείρας από τους αγώνες που οργάνωσαν και ανέπτυξαν αυτό το διάστημα με σκοπό την μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.
  2. Κάλεσμα σε συνεδριάσεις όλων των ΔΣ των σωματείων με σκοπό τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό τους. Να οργανωθούν ΓΣ και συσκέψεις των μελών ώστε να συζητηθεί μαζικά το σχέδιο ΣΣΕ της ΠΟΛ. Απόφαση για κλαδική κινητοποίηση το β’ τρίμηνο με βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ σε συνάρτηση με τα προβλήματα του κλάδου.
  3. Έκδοση ανακοίνωσης-απάντησης σχετικά με τις υποκριτικές κυβερνητικές εξαγγελίες περί μέτρων στήριξης (φοροελαφρύνσεις/καταργήσεις φόρων, επιδοτήσεις τιμολογίων ενέργειας νοικοκυριών κ.α.)
  4. Πρόγραμμα συναντήσεων με επιτροπές λογιστών σε πόλεις της χώρας με σκοπό την δημιουργία σωματείων. Στόχος η επαναλειτουργία αδρανών σωματείων και η δημιουργία νέων σε τοπικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
  5. Προετοιμασία σχεδίου νέου ανανεωμένου καταστατικού της ΠΟΛ σε κλαδική βάση προσαρμοσμένου στην σύγχρονη πραγματικότητα του κλάδου ως βάση για πλατιά συζήτηση στα σωματεία με σκοπό την διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου το επόμενο διάστημα.
  6. Συνέχιση της πρωτοβουλίας μαζικού συντονισμού δράσης συνδικαλιστικών οργανώσεων με αφορμή την κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων (Βρούτση-Αχτσιόγλουκλπ).  Συνέχιση στήριξης των αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα με κάθε τρόπο (ΛΑΡΚΟ, Cosco, Πετρέλαια Καβάλας, Βαρβαρέσος, Αγροτικές Κινητοποιήσεις κ.α.) καθώς και στον κλάδο.
  7. Μέριμνα κάθε σωματείου για την αύξηση των μελών του, τις παρεμβάσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τον κλάδο, την παρέμβαση σε χώρους παρέμβασης, μαθητείας και πρακτικής.
  8. Δράσειςστο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Επιτροπή Αγώνα κατά των αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, ειδικά τώρα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην ευρύτερη περιοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

13/2/2022