Στις 18/12/2021 διεξήχθη το 30° Συνέδριο της ΠΟΛ. Το Σώμα του Συνεδρίου εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλους τους εργαζόμενους, στην εργατική τάξη της πατρίδας μας και όλου του κόσμου.

Υπήρξε ουσιαστική συμβολή όλων των αντιπροσώπων, με τη συμμετοχή στη συζήτηση, την ανταλλαγή της πλούσιας πείρας από τους αγώνες στους χώρους δουλειάς και την αναμέτρηση με την εργοδοσία.

Η περίοδος που δράσαμε ήταν πρωτόγνωρη σε κάθε επίπεδο. Η πανδημία έφερε μεγάλες αλλαγές. Ο κλάδος μας σήκωσε τεράστιο βάρος σε αυτή την περίοδο. Χάρη στη πλούσια δραστηριότητα μας, χωρίς να λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, καταφέραμε να έχουμε κεκτημένα.

Συμπέρασμα από την δράση μας είναι ότι κυβερνήσεις και εργοδότες δεν παραχωρούν τίποτα «από την καλή τους την καρδιά», αν δεν νιώθουν την πίεση των εργαζόμενων. Η πείρα και οι κατακτήσεις του προηγούμενου διαστήματος μας δείχνουν τον δρόμο. Δεν είναι μονόδρομος αυτό που ζούμε. Πρέπει να εντείνουμε την από την βάση πίεση προς τους εργοδότες με όποιον τρόπο βοηθάει κάθε φορά.

Η Ομοσπονδία μας μέσα σε αυτές τις συνθήκες κατάφερε και ανέπτυξε μια πλούσια δράση. Από την πρώτη στιγμή μαζί με άλλα ταξικά σωματεία, επικεντρώσαμε στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικών μας αναγκών. Πήγαμε κόντρα στην προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και καταστολής των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, με την συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις και σε σκληρές απεργιακές μάχες. Ταυτόχρονα φροντίσαμε με την υπεύθυνη στάση της οργανωμένης απειθαρχίας να προστατέψουμε την υγεία των συναδέλφων αλλά και γενικά το κίνημα από προβοκάτσιες.

Κομβικό ζήτημα ήταν η ψήφιση του νόμου έκτρωμα του Χατζηδάκη που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα. Αιτία δεν είναι η εμμονική πρακτική της «κακιάς δεξιάς» και παρέκκλιση από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και κάθε κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αναγκών των εργοδοτών για αύξηση των κερδών τους ώστε να αποτελέσουν εφαλτήριο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Άλλωστε ακριβώς αυτές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ξεκαθαρίζουμε και από εδώ: Δεν γραφόμαστε στο εργοδοτικό – κρατικό μητρώο φακελώματος. Δεν κάνουμε τα καταστατικά των σωματείων μας, τα αποφασισμένα μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, κουρελόχαρτα. Συμμετέχουμε στο κοινό κάλεσμα Σωματείων, Ομοσπονδιών, ΕΚ για την καταδίκη και μη εφαρμογή του νόμου-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Σε αυτή την κατεύθυνση τα σωματεία προετοιμάζουμε πανελλαδική απεργιακή αναμέτρηση ως συνέχεια των συλλαλητηρίων της 4/11 και για τον βαθιά ταξικό και αντιλαϊκό -για ακόμη μια φορά- προϋπολογισμό της 16/12.

Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία του ωραρίου, προσλήψεις νέων συναδέλφων, αυξήσεις στους μισθούς. Απαιτούμε το διάλλειμα να είναι εντός ωραρίου, καμία διάκριση «ενεργού» και «ανενεργού» χρόνου εργασίας. Να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία.

Συντονιζόμαστε με άλλες ταξικές οργανώσεις παλεύουμε να μην υλοποιηθούν μια σειρά από άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Μας ανησυχούν οι εξελίξεις που έχουμε στην περιοχή μας. Για αυτό συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Κύριος άξονας της παρέμβαση μας είναι και παραμένει η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στο πλαίσιο του σχεδίου της ΠΟΑ. Σωστά το προηγούμενο χρονικό διάστημα μπροστά στην πανδημία βάλαμε ως κεντρικό ζήτημα της πάλης τα ζητήματα της προστασίας της Υγείας, του εισοδήματος, του ωραρίου συνδέοντας τα με την ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ. Το επόμενο Δ.Σ της Π.Ο.Λ θα πρέπει να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Σταθμό μπορεί να αποτελέσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 η πανελλαδική μέρα δράσης με κινητοποιήσεις σε κάθε περιοχή που έχουμε δυνάμεις και παρεμβάσεις σε εργοδοτικούς  Φορείς κεντρικά και τοπικά όπου είναι δυνατό.

Προσαρμόζουμε την πάλη και το καταστατικό στη σύγχρονη κατάσταση του κλάδου

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αλλάζει. Γιγαντώνονται οι ελεγκτικές-συμβουλευτικές συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο δουλείας κυρίως στο κομμάτι του ελέγχου, συμβουλευτικό, outsourcing λογιστηρίων, ελέγχου και ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων. Βέβαια ο μεγάλος όγκος παραμένει σε λογιστήρια εταιριών και λογιστικά γραφεία. Μεγαλώνει το κομμάτι των εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο.

Η δράση μας βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση και εντάσσει το σύνολο του κλάδου εδώ και χρόνια. Αυτό αποτυπώθηκε και στο ότι η ΠΟΛ επεξεργάστηκε σχέδιο ΣΣΕ σε κλαδική βάση. Στόχος είναι το καταστατικό της ΠΟΑ να αντιστοιχιστεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Βελτιώνουμε την λειτουργία των σωματείων. Αναπτύσσουμε τις δυνάμεις της ΠΟΛ. Συνεισφέρουμε στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στόχος μας είναι η μαζικοποίηση των σωματείων μας, η ουσιαστική λειτουργία τους, οι τακτικές συνεδριάσεις του ΔΣ. Στόχος μας είναι και η δημιουργία νέων σωματείων σε τοπικό και επιχειρησιακό επίπεδο με ταξικό προσανατολισμό και γραμμή πάλης. Έτσι θα διευρύνεται και ο ταξικός πόλος στο εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Ανασύνταξη σημαίνει αλλαγή συσχετισμού. Ανασύνταξη σημαίνει είσοδος στην οργάνωση και την πάλη νέων εργαζομένων, γυναικών, νέων τμημάτων της εργατικής τάξης, που δουλεύουν σήμερα με τους πιο άθλιους όρους.

Μας γεμίζει αισιοδοξία ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια σημειώσαμε αύξηση συμμετοχής στις αρχαιρεσίες όλων των σωματείων αλλά και αύξηση αντιπροσώπων στην ΠΟΑ και στα κατά τόπους ΕΚ! Παρά τα θετικά αποτελέσματα των εκλογών δεν χάνουμε από τον προσανατολισμό μας πως η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου είναι ανοργάνωτη, εκτός των σωματείων.

Οι στόχοι για το επόμενο δίχρονο είναι:

 • Ανάπτυξη των δυνάμεων της ΠΟΛ. Ίδρυση νέων σωματείων (ή επαναλειτουργία αδρανών). Ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων, επιτροπών αγώνα, νέων παραρτημάτων.
 • Δράση για υπογραφή ΣΣΕ. Ορισμός μέρας πανελλήνιας μέρας δράσης για υπογραφή ΣΣΕ. Πλάνο κλιμάκωσης: το πρώτο τρίμηνο του 2022 να γίνουν από τα σωματεία ΓΣ, συσκέψεις, ενημερώσεις και παρεμβάσεις σε χώρους, το δεύτερο τρίμηνο να υπάρχει κλιμάκωση δράσεων και παρεμβάσεων που να καταλήγει σε συνάντηση με εργοδοτικούς φορείς με παράλληλη στάση εργασίας ή και απεργία του κλάδου.
 • Αντιστοίχιση καταστατικού σε κλαδική βάση. Σύγκλιση καταστατικού γενικού συμβουλίου.
 • Πρόγραμμα από κάθε σωματείο για αύξηση μελών του και βελτίωση της εσωτερική λειτουργίας του. Σταθερές συνεδριάσεις ΔΣ σωματείων και μεγαλύτερη στήριξη από ΠΟΛ. Συλλογική επεξεργασία συμπερασμάτων.
 • Στοχευμένες παρεμβάσεις για τα ζητήματα του κλάδου. Καλύτερη μελέτη του κλάδου πανελλαδικά από την ΠΟΑ αλλά και από το κάθε ΔΣ για την περιοχή του.
 • Παρέμβαση σε χώρους μαθητείας (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Μτπχ, ΙΕΚ, σεμινάρια). Παρεμβάσεις για ανέργους
 • Συνέχιση της αποκάλυψης του ρόλου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
 • Καλύτερη συνεργασία με αυτοαπασχολούμενους.
 • Δυνάμωμα της αμφίδρομης επικοινωνίας των σωματείων μελών με την Ομοσπονδία. Βελτίωση της ενημέρωσης, της προπαγάνδας των σωματείων και της ΠΟΑ.
 • Καλυτέρευση τον οικονομικών τόσο της ΠΟΑ όσο και των σωματείων της.

Παλεύουμε για:

 • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ βάσει του σχεδίου που έχει καταρτίσει η ΠΟΛ. Αυξήσεις στους μισθούς με βάση τα χρόνια εργασίας αποσυνδεδεμένες από εκβιαστικές αξιολογήσεις. Όχι στην σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας της εργασίας
 • Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου – μη εργάσιμου χρόνου. Το διάλειμμα να συμπεριλαμβάνεται στον εργάσιμο χρόνο. Το ωράριο εργασίας τηρείται με υποχρέωση του εργοδότη. Όχι στις ατελείωτες και απλήρωτες εργασίες.
 • Επιστροφή όλων των συναδέλφων στους χώρους εργασίας με κάλυψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με κόστος των εργοδοτών.
 • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός, άλλα πάγια στοιχεία κλπ) να τα αναλάβει αποκλειστικά η εργοδοσία.
 • Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία.
 • Καμία απόλυση. Προσλήψεις νέων συναδέλφων για τη διαχείριση του τεράστιου όγκου δουλειάς με σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής κατοχυρωμένα μέσα από ΣΣΕ.
 • Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του σωματείου, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.
 • Να μην περάσουν: η καταστολή, τα σχέδια για την αλλαγή στις εργατικές και συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, ο περιορισμός της δράσης των συνδικάτων, του εργατικού λαϊκού κινήματος.

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΣΟΥΜΕ – ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ