Μόνιμο γίνεται το «χαράτσι» για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που είναι ανεμβολίαστοι και επιβαρύνονται με το κόστος των rapidtests για να πηγαίνουν στην δουλειά τους αφού αποκλείονται από τις δημόσιες μονάδες Υγείας και γίνονται πελάτες στον ιδιωτικό τομέα που, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, έχει δει τα κέρδη του να εκτοξεύονται από τη διενέργεια των υποχρεωτικών τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι υπόχρεοι για διενέργεια rapidtests ώστε να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Σε ορισμένους κλάδους μάλιστα οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους 2 τεστ τη βδομάδα .

Συνάδελφοι, η κυβέρνηση επιμένει να μετακυλύει τις τεράστιες ευθύνες της στους εργαζόμενους, παίζοντας ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος τους, μετατρέποντας το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η δημοσίευση στις 16/10/2021 της ΚΥΑ  (Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232) η οποία θεσμοθετεί υπέρογκα ποσά σε πρόστιμα στους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει rapittest και επιπλέον δίνει και το δικαίωμα στην εργοδοσία να παραβιάζει τα ιδιαίτερα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ίδιων των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα στην σχετική ΚΥΑ αναφέρεται ότι:

1. Τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό)

2. Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ διαλειτουργεί με την ΗΔΙΚΑ και διαμορφώνεται το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων. Σε αυτό το αρχείο έχει πρόσβαση ο εργοδότης, που υποχρεούται να δηλώσει ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση, υποβάλλοντας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊόCOVΙD-19». Στην συνέχεια εκδίδεται από Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ο τελικός κατάλογος των παραβατών.

3. Τα πρόστιμα για εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapidtest είναι: για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Επίσης αναφέρεται ότι στόχος της ΚΥΑ είναι η συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια για την αύξηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των εμβολιασμένων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να λειτουργήσει ομαλά η αγορά εργασίας χωρίς αυτό να συνοδευθεί από νέο «κύμα» έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει την ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της  να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων.

Παράλληλα για την κυβέρνηση και τους εργοδότες θεωρείται ότι υπεύθυνοι για να διεκπεραιώσουν την συγκεκριμένη ΚΥΑ θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε λογιστήρια εταιρειών και λογιστικά γραφεία. Θεωρούμε ότι ο διαχωρισμούς που επιχειρεί η κυβέρνηση και με αυτόν τον τρόπο σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους είναι απαράδεκτος. Δεν μπορούμε εμείς σαν μισθωτοί να παίξουμε το ρόλο του ρουφιάνου κράτους και εργοδοτών απέναντι στου συναδέλφους μας.

Υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή η ΠΟΛ και τα σωματεία της λειτουργώντας με απόλυτη υπευθυνότητα και ακούγοντας την επιστημονική κοινότητα ενημερώνουμε με κάθε τρόπο για την ανάγκη του εμβολιασμού, αλλά και παλεύουμε για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας.

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-Να καταργηθεί η σχετική ΚΥΑ (Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232)

-Εβδομαδιαία τεστ στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτησης και παρακολούθησης.

-Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας

Με τον αγώνα μας, να διεκδικήσουμε τον άμεσο, πλήρη & ασφαλή εμβολιασμό & την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Το Διοικητικό Συμβούλιο

29/10/2021

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ