Για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας

Χθες το Υπουργείο Εργασίας έδωσε στην δημοσιότητα την πρώτη εγκύκλιο για την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 4808/2021 με αναφορά στα άρθρα 91 – 95, δηλαδή στο  χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τις απεργίας! Οι προτεραιότητες κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι η επίθεση στασωματεία και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε στη συνέχεια πιο εύκολα να εφαρμοστούν και τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με την ερμηνεία του άρθρου 95 που αναφέρεται στην δυνατότητα προκήρυξης απεργίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας (που περιλαμβάνει πληθώρα δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων), η ίδια η συνδικαλιστική οργάνωσηείναι υποχρεωμένη να ορίσει Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας ώστε να παράγεται 1/3 του παρεχόμενουέργου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιχείρηση θα λειτουργεί σχεδόν σαν να μην απεργούν οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα με την ίδια ερμηνεία για τοάρθρο 93, η συνδικαλιστική οργάνωση που προκηρύσσει την απεργία είναιυποχρεωμένη να «προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οποιονδήποτε»,δηλαδήθα πρέπει να υπερασπίζεται (!!!) τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίαςαλλά και κάθε προβοκατόρικο τέχνασμα της.

Το κερασάκι στην τούρτα αυτού του αίσχους είναι ότι με την ερμηνευτική εγκύκλιο ορίζονται και οι όροι του φακελώματος για κάθε συνδικαλιστικής οργάνωση, δηλαδή το πώς και ποια στοιχεία θα καταχωρούνται στο νέο μητρώο το ΓΕΜΗΣΟΕ.

Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι μπορείνα ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να εφαρμόσει το καταδικασμένο στη συνείδησή τους αντεργατικό τερατούργημα!

Ο νόμος έκτρωμα πρέπει και θα καταργηθεί στην πράξη σε κάθε χώρο δουλειάς!

Απευθύνουμε κάλεσμα συντονισμού και οργάνωσης της πάλης για την προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να προετοιμάσουμε την αποφασιστική, μαζική και μαχητική αγωνιστική μας απάντηση για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη συλλογική οργάνωση και πάλη, στη δουλειά με δικαιώματα. Να οργανώσουμε την πάλη ώστε να μείνει στα χαρτιά ο νόμος – έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.

Όλοι στην σύσκεψη συνδικάτων

6 Σεπτέμβρη στις 7.30μ.μ. πλατεία Μητροπόλεως

Το Διοικητικό Συμβούλιο

27/08/2021