ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πέμπτη 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 10 π.μ.

135 χρόνια από το Σικάγο, 101 χρόνια από την κατάκτηση του 8ώρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μας γυρίζει κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω! Με το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει την κατάργηση του 8ωρου, και την δυνατότητα για 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή μέχρι και για 6 μήνες, με τον εργοδότη να αποφασίζει αν το ωράριο μας θα είναι σπαστό ή ενιαίο, αν και πόσο θα δουλέψουμε παραπάνω από το 8ωρο, την αντικατάσταση των υπερωριών από ρεπό ή μειωμένο ωράριο, το πότε θα παίρνονται τα ρεπό.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο – μαύρο λέγοντας ότι με τη θεσμοθέτηση του 10ώρου προστατεύουν δήθεν το 8ωρο(!!!), ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την 4ήμερη εργασία «χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές», ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η παραπέρα ελαστικοποίησή του είναι προς όφελος μας και όλα αυτά «προαιρετικά»!

Η πραγματικότητα αποδομεί τα κυβερνητικά παραμύθια…

Ο νόμος θα επιφέρει απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζομένους που αντιστοιχούν σε μείωση εισοδήματος περίπου 14%, ενώ το όφελος για τους εργοδότες είναι πολλαπλάσιο καθώς εξοικονομούν και τις ασφαλιστικές εισφορές.Επίσης θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση της υγείας μας από τα συνεχόμενα 10ωρα,πλήρη απορρύθμιση της οικογενειακής και κοινωνικής μας ζωής, που κανένα ρεπό και καμιά μείωση του χρόνου εργασίας κάποια άλλη μέρα (πιθανόν ύστερα από πολλές βδομάδες εξαντλητικής δουλειάς) δεν μπορεί να αποκαταστήσει ή να αντισταθμίσει.

Τα παραπάνω πάνε πακέτο με την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό και την επίθεση στα ταξικά σωματεία που δεν πειθαρχούν και έχουν το “θράσος” να αντιδρούν. Γι’ αυτό ταυτόχρονα με τον εργασιακό μεσαίωνα φέρνουν και τον νόμο για το χτύπημα στων σωματείων με απαγορεύσεις απεργιών και κινητοποιήσεων, με διευκόλυνση απολύσεων συνδικαλιστών, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα – μητρώο, με ποινικές και οικονομικές προεκτάσεις για τα σωματεία ώστε να τα μετατρέψουν σε υποχείρια κάθε κυβέρνησης. Προωθείται και παραπέρα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση θέλοντας να μετατρέψουν τον εργαζόμενο-ασφαλισμένο σε χρηματοδότη-πελάτη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Συνάδελφοι, ο ένας χρόνος πανδημίας φανέρωσε ξεκάθαρα τις διαχρονικές επιδιώξεις των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Ο κλάδος μας έχει πικρή εμπειρία από τον “εκσυγχρονισμό” τους. Τι να πρωτοαναφέρουμε :

  • την τηλεργασία που επέφερε μεγάλη αύξηση του ωραρίου και με το νομοσχέδιο θα μονιμοποιηθεί.
  • τις αμέτρητες ώρες εργασίας ώστε να βγουν οι εργασίες, να προλάβουμε τις προθεσμίες, να μελετήσουμε τις εκατοντάδες ΠΝΠ, να αναλάβουμε αμισθί λειτουργίες της «ψηφιακής μετάβασης» τους κράτους
  • τις αναστολές εργασίας με ταυτόχρονη εργασία και πολλά ακόμα…

13 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας μετρούμε χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς από τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού.

“Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!”

Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες πήραν απόφαση για εορτασμό της Πρωτομαγιάς με ΑΠΕΡΓΙΑ στις 6 Μαΐου. Η θλιβερή ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ με διάθεση να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο αρνήθηκε επιδεικτικά την πρόταση εκατοντάδων σωματείων και συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων για να γιορταστεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά, απεργιακά στις 6 Μάη και επικύρωσαν την πρόταση του “υπουργού του δεκάωρου” για την Τρίτη του Πάσχα.

Όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 6 Μάη στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο Άρτας

Απαιτούμε:

  • Να μην φέρειη κυβέρνηση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».
  • Καμία καταστρατήγηση του 8ωρου, πληρωμή των υπερωριών μας από το πρώτο λεπτό!
  • Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτροπή των αδήλωτων υπερωριών
  • Άμεση επιστροφή όλων των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία.
  • Μέτρα για την προστασία της υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. 
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!